Циклама

Циклама
Красотата на Цикламата е неуспорима. Нейното разнообразие от шарки на листата си и красивите и нежни цветове превръщат цветето в цвете, желано от всяка една домакиня. Поради големия интерес към цветето са създадени безброй сортове на цветето, някой от които дълго стебло (за да може да се отрязват и използват за букети), други с изключително ароматни и красиви цветове, и не на последно място сортове с дребни и с висок брой цветове.

Родината на цикламата е Мала Азия. Тя често може да бъде срещната в див вид в Средиземноморието и в цяла Централна Европа.

Цъфтежът и е от месец декември до месец април. Цветовете на цикламата са разположени на дълги стебла и цветовете биват розов, бял или червен, като дори има двуцветен сорт.

Размножаването на Циклама не е лесно. То се извършва чрез семена, засети между август и декември. Почвената смес трябва да е съставена от една част пясък и две части букова листовка. Семената се засяват на два сантиметра едно от друго. Семената се поливат, след което биват покривани със стъкло, върху което поставяме хартия. Температурата трябва да е между 15 и 20 градуса. Поникването на семената е 35-40 дни по-късно. След това поставяме съндъчето на светлина. Когато се появи първото листо, пикираме с торфена пръст и пясък  на разстояние 3-4 сантиметра. При вторият лист пикираме отново, като този път разстоянието е около 6-7 сантиметра. Клубена заравяме на дълбочина 2/3 в почвата. Държим разсада на температури между 10 и 12 градуса. Месец март-април засаждаме растенията в саксия 7 и изнасяме в парник. Май месец прехвърляме цветето в зависимост от големината му в саксии от 10 до 14, а клубена оставаме половината отгоре над почвата.

Цикламата обича почва от 1 част чимова почва, 2 части букова листовка, 1 част оборски тор, 1 част обикновен тор и 1 част ситен пясък.

Известна с капризите си, цикламата се полива трудно. След засаждането поливайте отгоре за да избегнете слягане на почвата, след това поливайте винаги отдолу в самата саксия. Не я поливайте отгоре, защото водата, задържаща се върху стеблата води до загниване на листата и цветовете. Не потапяйте Цикламата във вода! При присаждането, постепенно увеличавайте водата с която поливате цветето. Това увеличаване е до започването на цъфтежа. След това слагайте вода само в подложката на саксията и то по няколко пъти на ден.
Торете цикламата редовдно от месец октомви до месец април. Не наторявайте през май до септември, тъй като това е периода на покой на Цикламата.
Най-подходящо за циклама е помещение с източно или северно изложение. Ако имате само южно, дръжте цветето си далеч от прозореца.
Подходящата температура за отглеждане е между 12 и 15 градуса. Ако температурата надвиши 20 градуса, цикламата е обречена и ще я загубите.

Ако правите пресаждане: Подходящото време е юни. Почистете грудкиките от сухите корени и почва. Засадете цикламата в същите по големини саксии, но с нова почвена смес. Като се появят връхчета на листата, присадете грудката в черноземна пръст, и оставете поне 1/3 част от нея над почвата(това е за да са по-красиви цветовете и листата да са по-здрави).

Съвет от градинаря:

 • Лятото дръжте своята циклама на сянка и поливайте често!
 • Ако преместите растението, след като се появят първите пъпки те ще окапят.
 • За да цъфти обилно цветето ви след прецъфтяване поливайте по-рядко.
 • Премахвайте редовно изсъхналите листа и прецъфтелите цветчета.
 • Като окапят листата и пожълтеят, преместете цикламата в прохладно и тъмно помещение.
 • Ако се справите добре с гледането, растението ще ви радва от 20 до 25 години.

Снимки на Циклама:


2 Responses to “Циклама”

 1. ксенонови крушки Says:

  Мерси за статията, доста е добра. Ще се абонирам за Rss feed-a ти!

 2. Ива Says:

  Прекрасни снимки и изчерпателно описание! Аз имам много цветя, но не можах да отгледам циклама. Лошото е, че купените от магазина са форсирани с много торове и после умират и това не е само с цикламите (колкото и да спазваме правилата).

Posted by Цветен прашец
Dated: 26th December 2010
Filled Under: Декоративноцъфтящи