Снимки на Хризантеми


Повече за Хризантемата: Тя е едно от най-предпочитаните и популярни цветя за саксия и цветя за отрязан цвят (за букети и др.)

Как да се грижим за нея: Всяка една хризантема трябва да бъде в добре отцеждаща се почва, която трябва да бъде също така аерирана. PH-то сред което расте най-добре е между 6 и 6.5. Влагата на почвата трябва да бъде постоянна целогодишно. За поливането и използвайте мека вода, като в период на растеж поливайте обилно, а в период на цъфтеж намалете поливките. Честото оросяване на листата, ще удължи живота на хризантемата. Когато тя расте иска да бъде наторявана обилно с препарат с калий и азот. Опората на стеблото е нужна, тъй като хризантемата достига височина до 80-90 сантиметра. Подкастрянето на връхчетата ще стимулира разклоняване и обилен цъфтеж на вашата красива хризантема.

Къде да отглеждаме хризантемата: Тя обича хладни места с температури между 8 и 12 градуса. Стаята трябва да е осветена, но с малък досег до директна светлина. Ако имате прозорец с източно или южно изложение това ще е идеалното място за оптимални резултати. Западния прозорец пък е подходящ за лятото.

Как да размножим своята хризантема: Пресаждането става през пролетта, ако това е необходимо. Като прецъфти, цветето може да бъде пресадено в градината, където тя ще започне да възвръща навиците си на растеж. Резниците засадете направо в почвата.


3 Responses to “Хризантема”

 1. Ива Says:

  Защо се казва, че й трябва малък досег до директна светлина, като в други източници пише, че иска пряко слънчево огряване? Имам 2 хризантеми, които държах на южен балкон, в саксии, цяло лято и сега, есента, цъфтят и двете. Мисля, че искат много слънце. Сега, през ноември са още на балкона.

 2. Администратор Says:

  Благодаря за въпроса Ива.

  Може би не е докрай обяснено какво се има предвид.
  Хризантемата обича кратък ден и дълга нощ. Така тя цъфти повече. Затова експертите (не визирам мен :) ) препоръчват да се избягва достъпа до светлина през нощта(улично осветление, нощни лампи и други). Така цъфтят по-малко и съответно красотата на растението се убива едва ли не :)

  Ето какво казва един градинар: They do best in full sun, but the flowers will last longer if they are not in direct sunlight when they are in bloom.

  Превод: За тях е най-добре директна слънчева светлина, но цветята издържат повече, когато не са изложени директно по време на цъфтеж.

  Благодаря отново за въпроса!

 3. Ива Says:

  Аз благодаря за отговора! Разбирам, че им трябва по-кратък ден, затова цъфтят през есента. Точно затова и не трябва да са в стаята, защото лампите светят до късно, а навън, но затова пък са издържливи на студ, а е хубаво да се огряват от слънце през лятото – изобщо, са си за навън. Така имам на балкона още цъфтящи цветя. Пак благодаря!

Posted by Цветен прашец
Dated: 5th January 2011
Filled Under: Декоративноцъфтящи