Хортензия

Цветовете в които цъфти хортензията са бяло, лилаво, розово и синьо. Цветът на листата пък е тъмнозелен, като той заедно с цвета на цветовете се менят през всички сезони. През зимата те се белят и се покриват с тъмнокафява кора. Растението образува конусовидни туфи, които могат да достигнат височина до 1.80 метра и ширина до 2.40 метра.

По принцип хортензията не изисква някакви специализирани грижи. Тя понася частично както слънце, така и сянка, а най-добре расте в богата, не много влажна и оцеждаща се почва. Важно за растението е да му се поддържат влажни корените и това важи особено за тези, които са засадени около дървета. Киселинността на почвата е добре да е около рН 6.5. Хортензията не понася много студа, а той може лесно да унищожи цветните пъпки. Затова температурата в съответното помещение не е добре да пада под 10 градуса и поливането трябва да е оскъдно.

Размножаване: Хортензията се присажда през пролетния сезон и първоначално се полива всеки ден. Съвет относно появата на брашняна плесен – тя може да бъде видяна по долната част на листата и разпозната по сивия й цвят, а ако попадне по листата образува кафяви петна. Води дори и до деформация на цветовете на растението. Проблемът с плесента може да бъде премахнат, ако се подобри въздушната циркулация в стаята или помещението. Съществува и друг проблем и това са червеите. Заради тях стеблата на растението се подуват и разцепват, а листата окапват. Разрешението е внимателно отстраняване на засегнатите части, грижливо почистване и измиване, след което хортензията се присажда в нова почва. Ако листата на хортензията пожълтеят, то причината е в ниското киселинно ниво на почвата. Интересно явление е , че цветът на цветовете зависи от почвената киселинност. Те са сини, когато рН е ниско и розови, ако почвата е с неутрално ниво.


Comments are closed.

Posted by Цветен прашец
Dated: 8th March 2011
Filled Under: Декоративноцъфтящи, Змиярникови