ТеменужкаРастението е известно и като сенполия или африканска теменужка. То е много разпространено в днешно време и много популярно заради красивите си цветове, които цъфтят целогодишно. Те варират в различна окраска – бели, розови, пурпурни, сини и виолетови. Възможно е дори да цъфти със смесени цветове.

Листата на теменужката са нежни и мъхести, и по края имат бели петънца. Цветето вирее на температура около 20 градуса. Трябва да му се поддържа умерена влага, като се полива според съответния сезон. Изисква да бъде торено всяка седмица, а през зимата на 3-4 седмици.

Самото растение не се пръска с вода, защото по този начин върху него се появяват кафяви петна. Не се излага пряко на слънце, но е хубаво да е близо до прозорец, особено през зимата, а температурата да е около 20 градуса.

Над тази температура се осъществява добро размножаване чрез резници от листа. Те се поставят в чаша вода, без да се допират едно в друго, и до максимум пет седмици се появяват коренчета. След това те се засаждат, като за тях подходяща е леката торфена почва, а не глинеста, защото посадени в нея те загниват. За да цъфти добре вашата теменужка трябва да се подхранва редовно и да се пресажда всяка година.


Comments are closed.

Posted by Цветен прашец
Dated: 29th April 2011
Filled Under: Декоративнолистни