Розмарин

Растението представлява вечно зелен храст, чийто листо наподобяват иглички на бор. Розмаринът може да достигне височина до 60 см, и диаметър до 2.5 метра, което предполага честото му подкастряне, за да се запази компактен. Обикновено розмаринът вирее близо до морето, а цветовете му са морскосини, от където вероятно идва и неговото наименование, което в превод от латински означава “роса от морето”.

Растението обича слънцето и добре оцеждаща се почва. Символ е на приятелството, както и на любовта и верността, заради което понякога се носи по сватби от младоженците. Преди години хората са го поставяли под възглавниците, защото са вярвали, че гони злите духове. Хората вярват също така, че розмаринът достига своята пълна зрялост след като расте докато достигне христовата възраст, а именно 33 години.

Много се използва в италианската кухня като подправка за свинско, както и за агнешко, особено когато се приготвят с картофи. Подходящо е за супи и сосове. От него може да се направи и чай, подходящ за храносмилането. Дори и изсушен, по-голяма част от аромата на розмарин се запазва, поради което е широко използван и в парфюмерията и в козметиката.


Comments are closed.

Posted by Цветен прашец
Dated: 8th January 2012
Filled Under: Uncategorized, Двусемеделни, Покритосеменни